October 8, 2024

Inovácia vo vzdelávaní: Vznik Medzinárodnej asociácie inovatívnych učiteľov a manažérov

Svet vzdelávania prechádza dynamickými zmenami, ktoré si vyžadujú nové prístupy a riešenia. Práve z tohto dôvodu vznikla Medzinárodná asociácia inovatívnych učiteľov a manažérov vo vzdelávaní (IAITME).Táto asociácia spája odborníkov z rôznych kútov sveta s cieľom zlepšovať kvalitu vzdelávania a prinášať do neho nové inovatívne postupy.

IAITME vznikla ako súčasť ambiciózneho projektu "Vytvorenie siete excelentných ULCA škôl" (známy tiež pod akronymom NELCA), ktorý iniciovala Harmony Academy v rámci medzinárodného konzorcia partnerov, ktorých koordinuje Pedagogická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku. Tento projekt sa zameriava na vytvorenie siete škôl, ktoré aktívne uplatňujú inovatívne prístupy vo vzdelávaní a manažmente, čím sa stávajú lídrami vo svojej oblasti. Projekt NELCA podporuje školy a vzdelávacie inštitúcie pri zavádzaní najmodernejších vzdelávacích metód a inovácií, ktoré pomáhajú zvyšovať kvalitu vyučovania a dosahovanie lepších výsledkov u žiakov. Vychádza a ďalej dotvára kontinuálne sa rozvíjajúcu Inováciu Learn & Lead, ktorá do škôl prináša systematický rozvoj odborných a osobnostných spôsobilostí ich učiteľov a riadiacich pracovníkov, a to tak v prístupe zameranom na potreby žiaka ako aj v prístupe Learn & Lead (Uč sa a veď!). Spolu tak vytvárajú inšpiratívne prostredie, v ktorom je radosť učiť (sa).

Ciele projektu NELCA zahŕňajú:

  • Prepojenie lídrov vo vzdelávaní: Vytvorenie siete inovatívnych škôl, ktoré sa navzájom podporujú, zdieľajú svoje skúsenosti a inšpirujú sa navzájom. Tým vzniká platforma pre vzájomnú spoluprácu a profesionálny rast.
  • Podpora  moderných vyučovacích metód: Školy zapojené do projektu NELCA implementujú inovatívne didaktické prístupy, ktoré zohľadňujú individuálne potreby žiakov a zvyšujú ich angažovanosť v učení.
  • Manažment a organizácia škôl: Projekt sa venuje aj zlepšeniu manažmentu škôl, aby zabezpečil efektívnejšie riadenie vzdelávacích inštitúcií, ktoré dokážu pružne reagovať na výzvy moderného vzdelávania.
  • Spolupráca s medzinárodnými odborníkmi: V rámci projektu prebieha úzka spolupráca so zahraničnými inštitúciami, čo umožňuje čerpať z globálnych skúseností a     zavádzať najlepšie svetové praktiky do slovenského vzdelávacieho systému.

IAITME vznikla ako reakcia na potrebu kontinuálnej inovácie vo vzdelávaní, ktorú NELCA aktívne podporuje. Jej cieľom je vytvoriť platformu pre výmenu skúseností a inšpirácií medzi učiteľmi, školami a manažérmi vzdelávacích inštitúcií. Hlavné zameranie asociácie je na zvyšovanie kvality výučby a atraktivity učiteľského povolania, zavádzaní inovácií a zároveň prispieva k zlepšeniu postavenia ľudí a organizácií pôsobiacich vo vzdelávacom sektore na trhu práce.

Zakladateľmi asociácie sú renomovaní odborníci z oblasti vzdelávania, ako Markéta Rusnáková, Branislav Kľuska a Jana Chynoradská, ktorí sa dlhodobo angažujú v zavádzaní inovácií do vzdelávacích procesov. IAITME má sídlo v Ružomberku, no jej poslanie a vplyv sú medzinárodné. I keď IAITME vznikla na Slovensku, už teraz má okrem svojich fanúšikov u nás doma aj v partnerských krajinách projektu NELCA, a to v Lotyšsku, Litve, Slovinsku a Severnom Macedónsku. No a týmito krajinami to len začína.

Naša nová Asociácia IAITME je prirodzeným vyústením a potvrdením našej snahy o skvalitnenie vzdelávania a zvýšenia spoločenského statusu ľudí pôsobiacich vo vzdelávacích organizáciách. Máme jasnú predstavu o tom, v čom sa práve IAITME bude odlišovať od ostatných a podporovať tak vysokokvalitných, oduševnených a odhodlaných učiteľov, lektorov, riaditeľov, zriaďovateľov či rodičov detí v presadzovaní humanistických a holistických prístupov vo vzdelávaní.

Pokračujte v čítaní

Náš newsletter

Aktuálne informácie o produktoch, podujatiach ako aj tipy pre osobnostný, kariérny a organizačný rozvoj

Moderné riešenia pre moderné organizácie